Felső kép


Táppénz


♦ Táppénzre való jogosultság

♦ Táppénzre vétel módja

♦ A táppénz kezdete

♦ Időtartama

♦ Ki vehet táppénzre?

♦ A beteg teendője a táppénz ideje alatt


Táppénzre való jogosultság: Az jogosult táppénzre, aki beteg és a betegsége alapján az orvosa úgy ítéli meg, hogy átmenetileg gyógyulása érdekében vagy munkaképtelenség miatt erre szükség van. A betegnek a jogosultsághoz munkaviszonyban kell állnia.


Táppénzre vétel módja:

Személyes megjelenés szükséges. Az orvos-beteg találkozás, az orvosi vizsgálat nélkül az indokoltság nem állapítható meg. Ezenkívül az adminisztratív tevékenység a rendelőben lévő számítógéphez kötött. Pontos adategyeztetés érdekében, tévesztések, félreértések elkerülése végett is fontos a jelenlét. Így nem áll módunkban például telefon bejelentés alapján táppénzre venni bárkit is. Olyan esetben, ha a beteg kórházból jött ki, járóképtelen - kérjük a hozzátartózót, hogy zárójelentést hozza el a rendelésre, ennek alapján természetesen a kórházi táppénzt folytatni tudjuk.


A táppénz kezdete:

A megállapított betegség kezdetétől adható, azonban visszamenőleg maximum 5 naptári napot van jogunk megadni. Így kérjük betegeinket, hogy munkaképtelenséget okozó betegségük esetén minél hamarabb jelentkezzenek be rendelésünkre. Ugyanakkor kórházból távozva 24 órán belül jelentkezzenek vagy jutassák el zárójelentésüket a rendelésre.


A táppénz időtartama:

Betegségtől, állapottól, a beteg foglalkozásától (szellemi, könnyű fizikai, stb.) függően az orvosi szakvélemény alapján különböző lehet.


Ki vehet táppénzre?

Fekvőbeteg intézmény orvosa, szakrendelő orvosa és a beteg saját háziorvosa. Fontos, hogy a táppénzes igazolást az adja (az az intézmény), aki a beteget táppénzre vette. Tehát például kórházi ellátásról táppénzes igazolást csak a kórház tud adni, a háziorvos nem (természetesen a kórházi ellátás után esetleg szükséges táppénzt már tudja intézni, azonban ehhez a háziorvosnak erről tudnia kell - utólag már nem tud esetleg segíteni).


A beteg teendője a táppénz ideje alatt:

Fontos az orvos által javasolt terápia betartása, az előírt vizsgálatokon való megjelenés a gyógyulás érdekében. A háziorvos által táppénzre vett betegnek otthonában kell tartózkodnia. Elvileg a háziorvossal kell egyeztetnie, hogy a létszükségleteihez (pl. élelmiszer megvétele), kezeléséhez szükséges otthonról való eltávozása mely időszakban lehetséges (ezt elvileg a táppénzes papíron fel kell tüntetni - egy esetleges beteg lakhelyén megjelenő munkahelyi vagy OEP ellenőrzés miatt igazolásként). Fontos, hogy gyógyulás esetén a táppénzes igazolásért el kell jönni, ugyanis az adminisztráció nem működik e nélkül. Kérjük, hogy minden beteg adjon meg telefonszámot, amin el tudjuk érni, ha szükséges kontroll (pl. megérkezett vizsgálati eredmény) vagy táppénz felülvizsgálat miatt.Hirdetés


Könyvajánló:
Ittzés Laura: Nyolc perc


dr. Boiskó Klára nőgyógyász

Fotó: dr. Zengő Elemér

www.zengodoktor.hu | © 2008 dr. Zengő Elemér